Dişleri ile doğan tek canlı türü kedilermiş. Kediler dışındaki tüm canlılar belli bir olgunluğa erdiklerinde diş çıkarır, belli bir süre sonra bu dişleri düşer ve yenileri gelirmiş. Doğa ne kadar enteresan değil mi? Süt dişi ve kalıcı diş diye iki kavram giriyor hayatımıza ve zaten ağrılı olan büyüme dönemine tuz biber oluyor.

Her çocuğun büyümesi de, büyürken yaşadıkları da karakteri gibi kendine özgü oluyor. Kızım büyürken çok meraklıydı ve başına ne gelirse merakından gelirdi. Büyüme atakları ve büyüme ağrıları dışında huysuzluğu, ağlamaları olmadı. Tabii merakından düşmeleri ve çarpmaları saymazsak.. Oğlum da kızım gibi meraklı ama dozu daha yüksek. Karakter olarak kızım daha lider ruhlu ve canı pek biridir, oğlumsa daha naif ve ılımlı. Karakterlerindeki farklılık ise büyümelerine de yansıyor. Kızımda diş ağrısı, ishali, kabızlığı nedir bilmezken, oğlumda dibine kadar yaşıyoruz.

diş kaşıma, diş kaşıyıcı, diş çıkarma

Genellikle ek gıdanın başladığı döneme denk gelir bebeklerin diş çıkarmaları. Ben bu konuda şanslıyım ki, iki değişken aynı anda hayatımıza girmedi bizim. Kızım da oğlum da 10 aylıkken patlattı ilk dişlerini. Genel olarak kabul görmüş belirtiler;

  • Aşırı artan tükürük salgısı (salya)
  • İshal ya da kabızlık
  • Huzursuzluk
  • İştahsızlık
  • Uyku düzensizliği
  • Isırma ihtiyacının artması
  • Ağız çevresinde döküntü

Her bebek tüm bu belirtileri yaşamayabilir, bir kısmını yaşayabilir ya da bizim gibi tamamını da yaşayabilir. Diş çıkarma döneminde bağışıklık da düştüğünden üstüne bir de üst solunum yolu enfeksiyonu bile geçirebilirsiniz. Zorlu bir döneme hoşgeldiniz ışıklı tabelasını gördünüz mü?

Öncelikle emniyet kemerinizi bağlayın, arkanıza yaslanın. Bu geçici bir süreç ve emin olun tüm ebeveynler bu yoldan geçti. Ben de ikinci kez geçiyorum J Ben neler yapıyorum bu dönemde onları anlatayım.

 

  1. Aşırı artan salyalar için yakalık sevmeyen bir bebeğiniz varsa göğsüne üstten muslin mendiller koyabilirsiniz. Mendili sık değiştirmek daha kolay ve yakalık gibi emeklerken önüne gelmediğinden çıkarıp atmayacaktır.
  2. İshal ya da kabızlık durumlarında doktorunuzun tavsiyesi ile beslenme şeklinizde düzenleme yapmanızda fayda var. Oğlum ishal olduğunda havanda nar dövüp veriyordum, hem C vitamini alıyor, hem antioksidan hem de bağırsakları toparlıyor. Kabız olduğunda ise avakado veriyorum, çözülmesine yardımcı oluyor.

Devamını okumak için tıklayınız.

 

 

Yorum Bırakınız