Emzirme kampı nedir, nasıl yapılır, ben ne yaptım?

emziren kadın

Güliz Zehra’ nın emzirme dönemi inişli çıkışlı ve bol maceralı geçti. Doğum yaptığım hastanedeki doktorun göğsüme dokunup bana senin sütün yok demesi ve mama önermesi beni o kadar çok üzmüştü ki.. Emzirme koçu komşumun yardımı ile emzirme kampı uyguladım ve mama kullanmadan hayatımıza devam ettik.

Öncelikle belirtmeliyim ki; emzirme kampına başlamadan evvel çocuk doktorunuzla da görüşüp onun da desteğini almalısınız. Kilo alımı çok düşük ya da sarılığa yatkınlığı olan bebeklerde doktor takibinde ilerlemekte fayda var.

Yaptığım araştırmalarda emzirme kampını 3 ila 10 gün arasında ihtiyacınız doğrultusunda uygulayınız diye yazıyor. Çok detaylı anlatan yazılar da mevcut. Hepsini okumanızda fayda olduğunu düşünüyorum. Ben okuduklarım ve emzirme koçumun direktiflerini harmanlayarak ilerledim.

Nasıl başladım?

İlk üç gün boyunca tuvalete gitmek dışında tek yaptığım uyumak ve emzirmekti. Temizlik ve ütü için bir yardımcı tuttuk, yemekleri sağ olsun komşum, Nilgün Ablam fazlaca pişirip eşimle benim için eve çıkarıyordu. Kendi işlerini hallettikten sonra da yanıma gelip Güliz Zehra’ nın gazını çıkarır, banyosunu yaptırır, masajını yapardı.  Ben sakinleşip yapmam gerekene odaklanmaya ve kızımı emzirmenin keyfine varmaya başlayınca hayatımıza süt sağma makinesi de girdi. Bundan sonraki süreçte her emzirmenin ardından (10 dakika ile başladım ve arttırdım) sütümü sağmaya başladım.

Sağdığım sütleri de gece ve gündüz olarak üstüne not düşerek poşetliyordum. Gündüz sağılanı gündüz, gece sağılanı gece vermek gerekiyormuş.

Emzirme kampının mantığı sadece EMZİRMEK. İki çocuklu iseniz burada eşinize ve size yardım eden kişiye daha fazla iş düşüyor. Bu süreçte ilk çocuğu ötekileştirmemek için sürekli oyun oynayacak biri olmalı, eğer okula gidiyorsa okul dışında kalan zamanları planlamanız gerekiyor. Onu da organize ettikten sonra sadece yapmanız gereken bebeğiniz gak dediğinde emzirmek, guk dediğinde emzirmek.. Her şeyi organize ettiğinize göre geriye sadece yapılacak iki şey kalıyor;

  1. Bebeğiniz her istediğinde uzun süredir açmışcasına aşkla emzirmek,
  2. Bebeğiniz her uyduğunda onunla uyumak.

Burada önemli olan bebeğinizin 2 saatten uzun süre bebeğinizi uyutmamak. Böylece hem sık sık emzirmiş olacaksınız hem de bebeğinizin kilo alımını desteklemiş olacaksınız. Bebeğinizin emme süresi göğsünüzü boşaltacak kadar uzun değilse sağmanızda da fayda var. Bir önemli husus da bu süreçte beslemek içi biberon ya da uyutmak için emzik kullanmamalısınız. Bu bebeklerde meme şaşkınlığı denilen bir duruma sebep olabiliyor.

Aslında okurken zor gelen bir süreç. Ben zamana yayarak uyguladım ve beni motive eden bir eşim var. Sizler de benim gibi yapabilirsiniz. Bir de Sevilay Özbir ya da Esra Ertuğrul gibi güler yüzlü uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Sorularınız varsa yorumlarda buluşalım.

Sütünüzle kalın, mutlu kalın.

Sevgiler,

Zehra DÖRTER

@zehradorter

 

 

One Comment

Yorum Bırakınız