ÇOCUĞUMUZA NASIL DAVRANIRSAK, ÇOCUK DA DÜNYAYA ÖYLE DAVRANIR…

Neden bazı çocuklar büyüyüp Gandhi olurken, bazıları Hitler oluyor? Doğumla yetişkinlik arasında farkı doğuran neler olup bitiyor?.” Diye başlıyor kitap..

 Çocuklarla El Ele Ebeveynlik (Connection Parenting) güçlü bir ebeveyn – çocuk bağı yaratan ve bu bağı koruyan ebeveynliği destekler. Çocuklar güçlü bir bağ olmaksızın yetişebilirler, yaşamlarını sürdürebilirler fakat gelişemezler. Çocuklarımızı ebeveynlik miraslarımız ile yetiştirmek yerine kendi incinmişliklerimizi bağışlayabilir, şifalandırır ve çocuklarımıza aktarmazsak, onlara en iyi şekilde ebeveynlik etmiş oluruz. Güçlü bağ oluşturarak ebeveynlik yapabilmek için çocuklarımızın duygularını değersizleştirmemeli ve onların duygularını kabul etmeliyiz. Böylece çocuklarımıza duygularını ifade etmeyi öğretmiş oluruz. Çocuklarla bağlantı kurmanın en önemli parçası; çocukların içlerinde bastırdıkları ve bağ kurmalarını engelleyen incinmişlikleri, kırgınlıkları ve öfkelerini dışa vurup, onların şifa bulmasına izin verecek güvenli ortamı sağlamaktır.

 “Çocuklarımıza bıkabilecek en kalıcı iki armağan vardır: biri kökler, diğeri kanatlardır.” Der Hodding Carter. Kökler ile anlatmak istediği çocuklarımıza verdiğimiz özdeğerlerimiz, kanatlar ise onlara aşılayacağımız özgüvendir. Çocuklarımız ile yeterince zaman geçirmek, onlara sevilmeye layık oldukları mesajını söz ve vücut dilimizle anlatarak özdeğerlerimizi, çocuğumuzun beceri ve kabiliyetlerine değer verildiği inancını örerek özgüveni verebiliriz.

ACI dışarı çıkmadıkça SEVGİ içeri giremez!

 

Ebeveynlerine güvenle bağlı, özgüveni yüksek, kendine inancı tam, duygusal acılarını serbest bırakmayı bilen ve şifalandırabilen çocuklar değişim, stress, kaygı, kayıp ve belirsizliklerle başa çıkabilmektedir.

Çocukların işbirliğine yatkın olmaları ve çatışmaların yaşanmaması kendileri ve ebeveynleri ile ne kadar bağlantıda olduklarına bağlıdır.

Çocukların yaptıklarını fark eder, tanımlar ve takdir edersek, çocuklarımızın özgüvenini desteklemiş oluruz. Güvenli bağlanmayı desteklemek için birbirimizi dinlemek, değer vermek ve değer verdiğini göstermek yeterli olacaktır.

Bir şeyi yanlış yaptığınızda onu düzeltmeyi seçebilirsiniz. Haydi, çocukluklarında yaşadıklarından ötürü iyileşmek zorunda kalmayacak yetişkinler yetiştirelim.

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

@rythmmom

Yorum Bırakınız