Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı

Diş sağlığı güzel bir gülüşe sahip olmak için önemli olduğu kadar, hamilelik sürecinde rahat etmek için de önemli.

Hamilelik sürecinde ağız ve diş sağlığı normal dönemden daha da önem arz ediyor. Özen gösterilmeyen dişlerde oluşan enfeksiyonlar bebeğin erken doğumuna kadar pek çok olumsuzluğa sebep olabiliyor. Peki bebeğimizi riske atmamak için neler yapmamız gerekiyor, Diş Dostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Seyhan Gücüm anlattı.

  • Hamilelik süresinde diş sağlığımız için neler yapmalıyız?

Planlı bir hamilelik sürecine giriyorsa anne adayı, kadın doğum doktoru muayenesinin yanı sıra bir diş doktoruna da muayene olmalı ve hamile kalmadan evvel ihtiyacı olan bir tedavi varsa hamilelik öncesinde tamamlamalıdır. Diyelim ki planlı bir hamilelik değil, herhangi bir diş rahatsızlığı oluşmadan muayene olup oluşabilecek rahatsızlıklarla ilgili önlem alınmasında fayda vardır. Hamileliğin ilk aylarında oluşan bulantı ve kusmalar sebebiyle ağız içinde çok asidik ortam oluşur ve bu diş çürükleri ile diş eti hastalıkları için hazırlayıcı bir faktor olur. Bu dönemde de ağız bakımı girişimlerini aksatmamalıyız. (Diş fırçalama ve ip vb.) .

  • Hamilelikte dişler neden daha çabuk çürür?

Şehir efsanesi haline gelmiş bir duruma da açıklık getirelim. Bebek anne karnındayken annenin dişlerindeki kalsiyumu çekmez. Annenin dişleri bu sebeple çürümez. Hamilelikte genellikle bulantı ve kusmaya bağlı ağız bakımının aksaması, tatlı yiyeceklere düşkünlüğün artması ve hormon değişikliğine bağlı diş eti büyümeleri ağırlıklı çürük nedenleri arasındadır.

  • Anne karnındayken bebeğin diş sağlığı için yapılabilecek bişeyler var mı?

Düzenli ve dengeli beslenme hayatın her alanında olduğu gibi hamilelik sürecinde de önemlidir. Hamilelikte kalsiyum, fosfor ve vitamin açısından zengin beslenmek annenin diş sağlığını etkilediği kadar bebeğin de diş sağlığını etkilemektedir. Annenin diş sağlığına dikkat etmemesi durumunda düşük doğum ağırlıklı bebeklere sebep olmakta hatta hayati riskli bebeklerle karşılaşmaktayız.

  • Hamilelikte diş çekimi gibi tedaviler yapılabilir mi?

Şiddetli ağrı ve iltihabik bir durumu olan diş rahatsızlıklarında hastanın kadın doğum doktoru ile görüşerek bir tedavi uygulamak gerekir. Tercihimiz hamileliğin ikinci trimesterinde diş çekimi gerekli ise yapılmasıdır ama zorunlu durumlarda anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye atmamak için gereken tedavi uygulanmalıdır. Herhangi bir hamilelik döneminde lokal anestezik maddelerin bebeğe bir negatif etkisi yoktur.

  • Hamilelikte değişen tükürük salgısı sebebiyle dişlerde sararma ve siyah lekeler oluşmakta, bunları önlemek için ne yapılabilir?

Hamileliğin başlarında anne adayların bulantı ve kusmaları sebebiyle diş fırçalamayı ihmal etmeleri hem diş eti rahatsızlıklarına sebep oluyor, hem de dişlerde sararmalara sebep oluyor. Küçük başlıklı fırçalar ile tadı olmayan ya da tadı anne adayını rahatsız etmeyen macun kullanarak ya da hiç macun kullanmadan dişlerin fırçalanması bu rahatsızlıkları önleyecektir. Yanı sıra kalsiyum ve fosfor yönünden zengin beslenmeleri de diş sağlığını destekleyecektir.

  • Hamilelik ve emzirme döneminde diş beyazlatma yapılabilir mi?

Diş beyazlatma estetik bir uygulamadır. Genel olarak her şartın normale döndüğü zamana bırakmak daha iyi olabilir ama teknik olarak bir zararı yoktur.

 

Genel hatları ile özetleyecek olursak;

  • Bir anne adayının kendisi ve bebeği için hamile kalmadan evvel diş hekimine başvurup kontrollerini yaptırması, gerekli tedavilerini tamamladıktan sonra hamile kalmasını öneriyoruz.
  • Birinci trimesterde bulantı ve kusmaların yoğun olduğu dönemde diş fırçalamayı bırakmamalarını öneriyoruz. NOT: Bulantı kusma olduğu anda değil üzerinden en az yarım saat geçtikten sonra fırçalayınız. Ağızdaki asit oranının artması diş ve diş etleri için fayda getirmemektedir.
  • Hamilelik süresince ağız ve beden sağlığı için öğün aralarında şekerli beslenmemelerini öneriyoruz.
  • Beslenmenizde kalsiyum, fosfor içeren besinlerin yanı sıra et, balık, süt ve süt ürünleri tüketmeyi ihmal etmeyin.

Hamilelikte ağız sağlığı bebeğin de sağlığını etkileyen bir unsur. Doğru bilinen yanlışları ve hurafeleri bir kenara bırakarak doktorların tavsiyesi ile ağız bakımına önem vermek gerekiyor.

Katkılarından dolayı Diş Dostu Derneğine ve Sayın Doktor Seyhan Gücüm’ e sonsuz teşekkürler. Genel ağız sağlığı ve koruyucu diş hekimliği ile ilgili detaylı bir yazı daha yolda. Öncesinde sorularınız olursa Diş Dostu Derneği’ ne ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

Yorum Bırakınız