İlk olarak Etiyopya’ da ekilen, önce Mısır ve sonra da Avrupa kıtası üzerinden ülkemize gelen enginar yemek yapılmak üzere ekimi yapılan ve bilinen en eski sebzedir. Eski ve köklü bir sebze olması sebebiyle kraliyet aileleri ve soylular tarafından tüketilen SOYLU bir bitki olarak anılırmış.

“En düzgün işleyen saat midedir. – Fransız Atasözü ”

Bitkinin yaprakları, Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde sindirime yardımcı olması için tüketilirmiş. Soylu bir yiyecek olan enginarı günümüzde tüketmek için kraliyet soyundan gelmeye gerek yok şükür ki. Her ne kadar fiyatı çok uygun olmasa da mevsiminde tükettiğinizde makul rakamlara soframıza koyabiliyoruz.

Peki bu soylu enginarın başka nelere faydası var?

En bilinen faydası idrar söktürücü olmasıdır. Benim bizzat gördüğüm; babaannem yaprağını kaynatarak içti ve kolestrolü olması gereken normal değerlere geldi. Bunun dışında safra akışını uyarır. Böbrekleri çalıştırır. Sindirime yardımcı olur. Karaciğeri temizler. Vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. İçeriğinde C – K – E – B6 vitaminleri vardır. Kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, manganez, çinko açısından da zengindir.

Yapraklarını haşlayıp sarımsaklı yoğurtla tükettiğimiz enginarı zeytinyağlı olarak daha çok seviyoruz.

Şimdi de bakalım zeytinyağlı enginarı ben nasıl pişiriyorum ?

Dört adet enginar için tarifimi yazıyorum. Malzemelerimiz; dört adet enginar, 3 –  4 dal taze soğan, 1 patates, 1 havuç, 1 çay bardağı iç bezelye, zeytinyağı, limon, tuz.

Enginar

Enginar

Ayıklanmış enginarları limonlu suda bekletiyoruz. Taze soğanları sevdiğiniz incelikte kıyıyorsunuz. Zeytinyağında hafif rengi değişene kadar pişiriyorsunuz. Ardından küp doğranmış havuçları ekleyip biraz kavuruyorsunuz. Sonrasında bezelye ve havuçları da ekleyip kısa süre daha kavurmaya devam ediyorsunuz. Üzerine limon suyunda bekleyen enginarları üzerine ters koyup pişirmek üzere su ekliyorsunuz. Kaynamaya bırakıyorsunuz. Kaynamaya başladığında tuzunu ekleyip altını kısıyorsunuz. Suyunu çektikten sonra üzerine seviyorsanız kıyılmış dereotu koyabilirsiniz.

Enginar

Zeytinyağlı yemeğin usulü piştiği kabında soğumasıdır. Soğuduktan sonra servis kabına alıp üzerine biraz zeytinyağı üzerine gezdirip servis edebilirsiniz.

Enginar

NOT 1: Enginarlarınızın pişme esnasında kararmasını istemiyorsanız tencerenizin kapağını açık olarak pişirmelisiniz.

NOT 2: Enginarlarınızın kararmaması için bir de pişirme esnasında birkaç damla limon sıkmayı unutmayın.

Afiyetle yiyiniz..

Zehra DÖRTER

2 Yorum

Yorum Bırakınız