Bir röpörtajında Canan Efendigil Karatay “Turşu yerseniz yaşlanmazsınız” diyor. (Alıntıdır)

“En düzgün işleyen saat midedir. – Fransız Atasözü ”

Topluma mı özgü yoksa Karadenizli olmamızdan mı geliyor bilmiyorum ama turşu ve yoğurt olmadan sofraya oturmayan bir aileyiz biz. Günümüzde herşeyin turşusunu yapmak mümkün. Bizim evde en çok salatalık, lahana, fasulye turşusu yenir. Hatta Güliz bazen abartıp öğününü yemek yerine turşu ile doyurur karnını.

Peki faydaları nedir bu turşunun?

  • Soğuk algınlığına karşı koruyor: Sebzelerin içerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde kışın soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyu kalkan oluyor.
  • Bağışıklığı güçlendiriyor: Fermente bir yiyecek olması, yüksek lifli içeriği ve yüksek antioksidan içermesi sebebiyle bağıklığı destekliyor.
  • Kan şekerini dengeliyor: Yemekle beraber tüketilen turşu öğünün mideyi terketme süresini uzattığından insülin salınımını dengeliyor. Bu da kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
  • Metabolizmayı hızlandırıyor: yüksek lif içermesinden dolayı tokluk süresini uzatıyor ve metabolizmayı dengeliyor.
  • Kabızlığı önler: İçeriğindeki yararlı bakteriler ve probiyotikler sayesinde bağırsak florasını düzenliyor. Fermente bakteriler ve yüksek lifler içerdiğinden dışkı hacmini arttırarak bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor.
  • Kalp damar hastalıklarına karşı korur: İçerdiği yüksek antioksidan, vitamin ve mineraller damarlarımızın ihtiyacı olan besini sağlıyor. Bu da kalp damar sağlığımızı olumlu yönde etkiliyor.

Saymakla bitmeyen faydalarının bir kısmını sıraladım ben burada.

Şimdi de bakalım ben nasıl turşu yapıyorum?

Öncelikle malzemeniz ne kadarsa o kadarlık cam kavanoza ihtiyacınız var. Şöyle ki: 1 kg salatalık için, 2 kg cam kavanoz gerekiyor. Kavanoz önce kaynar suda 5 dakika bekletiyoruz. Daha sonra 180 derece fırında kurutuyoruz. Turşu yapacağımız malzemeyi kavanozumuza koyuyoruz. Ayrı bir kapta 1 litre suya 1 su bardağının beşte biri kadar kaya tuzu koyuyoruz. Tuz iyice eriyeme kadar karıştırıyoruz. Turşuluk malzemeyi kavanoza yerleştirirken aralara sarımsak, defne yaprağı, maydanoz ve kereviz yaprağı da yerleştiriyoruz. Hazırladığımız suyu kavanoza döküyoruz ve üzerine 10 adet nohut ekliyoruz. İşte hepsi bu..

KIŞIN EN ÖNEMLİ PROBİYOTİĞİ: KARIŞIK TURŞU

KIŞIN EN ÖNEMLİ PROBİYOTİĞİ: KARIŞIK TURŞU

Asidik değeri yüksek olması ve alerjiye sebep olmasından ötürü turşuyu sirke yerine nohut ile fermente etmeyi tercih ediyorum.

Afiyetle yiyiniz..

Zehra DÖRTER

zehradorter.com

Instagram: @rythmmom

 

Yorum Bırakınız